Ga naar hoofdinhoud

Ski essentiels

Kerst is gedaan, en we gaan stillaan naar de winterdip waarin er geen vooruitzichten zijn, de dagen nog steeds donker zijn, het koud en guur is buiten. Maar hierin is ook een lichtpuntje, het ski seizoen komt eraan.
Deze winterreis betekend niet alleen dat de kilo’s eraan komen van al die aprés skitjes, maar ook dat onze huid onder veel druk staat, en ja hoor zelfs als het mooi windloos en zonnig ski weer is zonder een wolkje aan de lucht.

De winterperiode is een heel zware periode voor onze huid, mensen die op skireis gaan krijgen hier ook nog is een dubbele portie van, maar hoe komt dit?

1) Door evolutie van de tijd zijn wij de enigste zoogdieren die geen vacht hebben, dat wil zeggen dat we geen luchtlaag tussen onze vacht en huid kunnen creëren die als isolatie werkt. Daarom dragen we kleren, maar toch blijft ons gelaat het meeste bloot aan de koude.

2) Ben je bleek? goed nieuws voor jou! want dan heb je wel een natuurlijk verdedigingssysteem voor de koude. De kleine bloedvaatjes die dicht onder de huid liggen klappen dan dicht en het bloed wordt dieper in het lichaam omgeleid. Op die manier gaat niet te veel warmte van het bloed verloren en blijven de inwendige organen op temperatuur. Dat gaat dan wel ten koste van de meer uitwendig gelegen lichaamsdelen, zoals vingers, tenen, neus en oren. Deze koelen het snelst af in de koude buitenlucht

3) Dus bij extreme kou gaan de oppervlakkige bloedvaatjes gaan dicht klappen om bloed naar onze vitale organen te brengen, met als gevolg dat vitaminen & mineralen niet meer in de huid terrecht komen en dat onze huidfuncties stoppen met werken, dit gaat onze huid gaan uitdrogen.

Maar wat kunnen we hier dan aandoen?
Hier heb ik ook een antwoord voor, als ons lichaam onze huid niet kan onderhouden op deze momenten zijn we het de huid toch wel verschuldigd om een handje te helpen.

Tip 1 wintervoeten:
Zorg steeds voor droge sokken! Wie met natte sokken rondloopt in de kou, loopt meer risico op vrieswonden. Dagelijks een paar propere, bij voorkeur katoenen sokken, kunnen heel wat ellende besparen.

Tip 2 kloven:
Nogal wat mensen – vooral vrouwen – hebben ’s winters last van pijnlijke kloven in de vingers. Kloven ontstaan wanneer de huid extreem droog is. Handen zitten vaak in water en water heeft een uitdrogend effect op de huid, vooral water met detergent. Daar komt nog bij dat in de winter de lucht extra droog is, niet alleen buiten, maar ook binnen waar de verwarming aanstaat. Voeg daar nog eens een warm schuimend bad aan toe, en je droogt je huid helemaal uit (je kan beter badolie gebruiken, dat gaat het uitdrogen tegen).

Kloven in de handen zijn hardnekkig. De enige behandeling bestaat uit regelmatig hydrateren om verdere uitdroging vermijden. Onze Amaranthe homemade handcréme is hier perfect voor! €12.00

Kloven keer gemakkelijk terug, daarom moet je maatregelen nemen om ze te voorkomen. Gebruik zoveel mogelijk een hydraterende handcrème – zes, zeven keer per dag is niet overdreven – en gebruik huishoudhandschoenen bij de afwas of ander poetswerk.

Wanneer men langdurig rubberen handschoenen draagt, gaan de handen echter vochtig worden van het zweet en krijgen we opnieuw een uitdrogend effect. Zoiets kan voorkomen worden door onder de rubberen handschoenen een paar katoenen handschoenen aan te trekken. Een heel gedoe misschien, maar zeer efficiënt wanneer je heel vaak met je handen in een zeepsopje zit

Tip 3 gebarsten lippen:
‘s Winters bevat de lucht weinig vocht, waardoor de bovenste laag van de huid (de hoornlaag) makkelijk gaat uitdrogen. Aan de andere kant van de huid gaan de bloedvaatjes samentrekken, zodat de huid ook van binnenuit weinig gevoed wordt. Het resultaat is een droge, ruwe huid die gemakkelijk gaat schilferen. De lippen zijn bijzonder gevoelig voor dit fenomeen, omdat ze quasi geen talgklieren bevatten. Daarom zijn gesprongen lippen zo frequent in de koude. Meermaals per dag een beschermende lippenbalsem, en 3x per week een lipscrub. Hiervoor is de Homemade amaranthe lipbalsem €10.00 & de Homemade amaranthe lipscrub €8.00 perfect voor!

Tip 4 droge lucht in huis:
Door de verwarming aan te zetten, neemt de luchtvochtigheid nog verder af. Het is dan niet alleen buiten droog, maar ook binnen. En dat doet de huid geen deugd. Een luchtbevochtiger in huis halen of een bakje water aan de verwarming hangen, zijn heel doeltreffend om te droge lucht te vermijden. Wie ‘s nachts de verwarming oplaat in de slaapkamer, moet ook daar voor voldoende luchtvochtigheid zorgen. Slapen in droge lucht bezorgt je ‘s ochtends immers een prikkende keel en een droge kuchhoest. Denk er ook aan in de slaapkamers van de kinderen, zeker bij hele kleine kindjes blijft de verwarming ‘s nachts geregeld aan.

Tip 5 alles voor de huid:

– Reiniging: Kies hiervoor een hydraterende reiniging, en geen uitdrogende.
Cleansing face foam €37.00

– Scrub: Vergeet niet de dodehuidcellen te verwijderen voor je vertrekt, ook al droogt dit vaak uit, het zorgt er ook voor dat de vochtinbrengende crémes en serums veel dieper inwerken.
Hiervoor is de cacao exfoliating scrub goed, dit is een voedende zachte scrub €31.00

– Masker: Kies een diepe hydraterend masker, en deze mag je in de koude periode 2x per week gebruiken. Hydrating therapy mask €35.00

– Serum: Neem hier niet alleen een hydraterend serum maar ook een serum dat hersteld, zodat eventuele schade veel sneller geneest.
Hyaloronic acid serum €50.00

-Créme: Ik denk dat het duidelijk is dat je hiervoor voor een sterk hydraterende créme moet gaan. Extra moisturizing cream €34.00 en in de avond de Nourishing cream €41.00

– Zonnebescherming: Deze is een must have, door de sneeuw wordt zon weerkaatst en krijgen we een dubbele portie stralen op onze huid, stralen die kankerverwekkend werken en vroegtijdige veroudering in de hand werken.
Face velvet SPF 50+ €44.00

Veel plezier op wintersport.

Liefs,
Bieke

Back To Top